Cannelloni van zalm met ragout van asperges

Cannelloni kan je perfect zelf maken, zeker met deze eenvoudige maar heerlijke vulling van ricotta en twee soorten zalm. Jeroen serveert er een ragout van asperges bij. Dit is de ideale manier om zoveel mogelijk smaak uit de asperges te halen en niets verloren te laten gaan!

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 400 g semola
  • 4 ei
  • keukenzout
  • 300 g zalm
  • 300 g gerookte zalm
  • 1 eetlepel mierikswortelpasta
  • 0.5 citroen
  • 4 eetlepel ricotta
  • 1 ajuin
  • 1 teentje look
  • 2 laurierblaadje
  • 1 steranijsje
  • enkele takjes tijm
  • 4 dl kookvocht
  • 1 dl bouillon
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • zwarte peper
  • 0.5 bussel bieslook

Benodigdheden

  • keukenmachine met deeghaak
  • vershoudfolie
  • aluminiumfolie
  • pastamachine of deegrol
  • blender
  • garde

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Schil de asperges en kook ze gaar in gezouten water. Hou de schillen nog even apart.

tip Zet het vuur uit zodra het water kookt. Zo vermijd je plat gekookte asperges.

Doe de bloem, de eieren en een snuif zout in de kom van de keukenmachine en laat de machine draaien tot je een stevige deegbol hebt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Wikkel het pastadeeg in vershoudfolie en laat even rusten in de koelkast.

Snijd de zalm in blokjes, doe ze in de pot van de blender en mix kort. Schep de zalm daarna in een kom.

Meng de ricotta en mierikswortelpasta onder de zalm. Kruid met peper en zout. Rasp de schil en pers het sap van de citroen erbij.

Pel de ui en de look. Stoof ze aan in boter. Hak de aspergeschillen grof en voeg ze toe. Voeg de tijm, de steranijs en de laurier eraan toe en laat het geheel even stoven.

Haal de asperges uit het kookwater en giet een deel van het kookvocht bij de aspergeschillen. Breng het geheel aan de kook en laat even pruttelen.

Rol het pastadeeg dun uit en snijd de vellen in gelijke stukken, ter grootte van een lasagnevel.

Leg de vellen pasta naast elkaar op je plank en schep in het midden van elk vel enkele lepels zalmvulling. Rol de vellen op tot cannelloni en schik ze in een met olijfolie ingevette ovenschaal.

Giet wat van de aspergebouillon bij de cannelloni en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie om een stoomeffect te creëren. Zet 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.

Smelt de boter in een pot en voeg er de bloem aan toe. Meng tot een roux en laat even bakken tot je een biscuitgeur ruikt. Giet de aspergebouillon door een zeef bij de roux. Breng het geheel al roerend aan de kook en kruid met peper en zout.

Snijd de asperges in stukjes en meng ze onder de gebonden saus.

Haal de ovenschaal uit de oven en leg twee cannelloni’s op een bord. Lepel er wat van de aspergeragout over. Werk af met fijngesnipperde bieslook.

Cannelloni van zalm met ragout van asperges